keuze adviesbureau

gepubliceerd
27 november 2023, 17:00

Beste buurtbewoners,

In de wijk Watervliet zijn we bezig met het project aardgasvrij. Het project is erop gericht om te onderzoeken of de wijk aardgasvrij kan worden en wat daarvoor nodig is. Voor de uitvoering is een Buurtteam opgericht wat ondersteund wordt door Buurkracht en de gemeente Borsele. Het uiteindelijke doel is het opstellen van een plan waarmee de bewoners aan de slag kunnen om hun huis aardgasvrij te maken.

Onderstaand een deel van het aanbestedingsdocument waarin vastligt wat er van de bureaus wordt verwacht.

 Inleiding

De gemeente Borsele wil voldoen aan het Klimaatakkoord en invulling geven aan het Zeeuws Energieakkoord. Zeeland maakt de overstap naar aardgasvrij. Vóór 2050 gaat de Provincie Zeeland over op duurzame warmtebronnen. De Transitievisie Warmte van de gemeente Borsele is de visie op de stapsgewijze overgang naar aardgasvrij en omschrijft de (op dit moment) meest kansrijke routes per wijk of dorp om deze stappen te zetten. Deze routes worden vastgelegd in een wijkuitvoeringsplan per dorp en wijk.

In 2022 is de gemeente Borsele gestart met het opstellen van een WUP (wijkuitvoeringsplan) in het dorp Heinkenszand. De werkgroep Duurzaam Heinkenszand2030 is door de gemeente betrokken als klankbordgroep en speelt daarnaast ook een actieve rol bij de opzet en uitvoering van de WUP’s.

De gemeente Borsele biedt de bewoners van de buurt(en) Watervliet l en ll in Heinkenszand de mogelijkheid om te onderzoeken welk warmte-alternatief of alternatieven voor aardgas in deze buurten het meest haalbaar zijn, en op welke wijze woningen aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Daarbij is het streven dat zoveel mogelijk woningen in 2030 aardgasvrij zijn.

Het beoogde onderzoek zal de basis zijn voor het buurtplan dat door de inwoners van Watervliet l en ll wordt opgesteld. Dit buurtplan vormt de basis voor verdere acties richting de uitvoering. Hierbij valt te denken aan collectieve inkoopacties, ondersteuning en advies voor de inwoners van Watervliet I en II.

Om de woningen aardgasvrij te maken moet onderzocht worden welke mogelijkheden er zijn: is een individuele oplossing voor elke woning het beste of zijn er gezamenlijke oplossingen mogelijk? Onderzocht moet worden welke warmte-oplossingen wenselijk zijn voor en gedragen worden door de inwoners van Watervliet l en ll (Heinkenszand).

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een ter zake deskundig technisch adviesbureaubureau.

Gewenst resultaat

Het adviesbureau zal na het onderzoek een rapport opleveren wat voldoet aan onderstaande criteria:

  1. Na het onderzoekstraject hebben we via een adviesrapport en presentaties een goed inzicht in de voor- en nadelen van verschillende warmte-oplossingen voor diverse (5-6) archetype woningen in de buurt Watervliet l & ll in de dorpskern Heinkenszand. Inclusief de mogelijke impact op de woningen (in- en extern) en de omgeving (waaronder beeldkwaliteit, geluid, emissie, vergunningen, subsidies e.d.);
  2. Het dient duidelijk te zijn wat de totale eenmalige investeringskosten zijn per archetype huis (met/zonder subsidies);
  3. De (jaarlijkse) gebruiks- en onderhoudskosten alsook de terugverdientijd moeten inzichtelijk zijn;
  4. Het resultaat moet een transparant en eerlijk beeld geven van kosten en rendabiliteit van de mogelijke maatregelen;
  5. Het adviesrapport geeft inzicht in welke stappen nodig zijn, voor de bewoners, welke op korte termijn realiseerbaar zijn en welke keuzes te maken zijn op langer termijn;
  6. Het adviesrapport geeft inzicht in de mogelijkheden voor collectieve systemen voor energieopslag of energievoorziening voor de buurt Watervliet l & ll;
  7. Het adviesrapport geeft inzicht in de mogelijkheden voor energie en warmtealternatieven voor de gehele buurt;
  8. De presentaties moeten begrijpelijk zijn en de stappenplannen (incl. tijdspad) moeten praktisch bruikbaar zijn voor alle bewoners;
  9. Het adviesrapport (inclusief onderliggende data) wordt, na vaststelling, overgedragen aan het buurtteam Watervliet waarna het rechtenvrij kan worden gebruikt door alle belanghebbenden.

Gewenst product en presentaties

Een adviesrapport dat aan bovenstaande punten (a tot en met i) voldoet.

Het adviesbureau zal over de resultaten van het onderzoek een presentatie verzorgen waarvoor de bewoners zullen worden uitgenodigd. De presentatie van de resultaten dient aan onderstaande punten te voldoen.

  1. De resultaten in het rapport presenteren: visueel ingesteld met infographics e.d. en in begrijpelijke taal, zodat alle bewoners dit goed tot zich kunnen nemen;
  2. Idem in bijv. PowerPoint bij twee (2de/ 3e) buurtbijeenkomsten: (waarin resp. de warmte-alternatieven en de stappenplannen per type woning aan de bewoners worden gepresenteerd);
  3. Het stappenplan per archetype woning bij voorkeur in een factsheet presenteren: die zowel digitaal en als drukwerk (bijv. als dubbele A3) door het buurtteam te verspreiden zijn;
  • Voorstellen voor eventuele nieuwe (te verwachten) bruikbare warmtetechnieken;
  • Eigen inbreng van de bureaus t.a.v. de presentatiewijze is mogelijk.

Gewenst proces

-    In het Buurkracht-proces van 9-12 maanden is een aantal highlights m.b.t. het technisch advies voorzien. Het technisch adviesbureau wordt actief betrokken bij de (2de en de 3de) buurtavonden in dit proces in Watervliet.

-    Het resultaat van het onderzoek (warmte-alternatieven voor de buurt en stappenplan per archetype (voorbeeld of referentie) woning) wordt genomen in het buurtplan, dat door het buurtteam wordt opgesteld. De presentatie van dit buurtplan vindt op de laatste (3de) buurtbijeenkomst plaats.

-    Een tussentijdse rapportage aan het buurtteam op basis van de vooraf te maken planning van het onderzoek is onderdeel van de opdracht.

Tot zover het pakket van eisen gesteld aan de technische adviesbureaus.

Op basis van de eisen zijn er drie bureaus uitgenodigd om aan te geven hoe zijn het gewenste onderzoek uit willen voeren en, uiteraard hoe zij de rapportage vorm willen geven. Twee bureaus hebben uiteindelijk gereageerd. Zij hebben aangegeven het onderzoek uit te willen en te kunnen voeren. De benodigde kennis en ervaring was bij beide bureaus aanwezig. Zij hebben hun voorgestelde werkwijze vastgelegd in een plan van aanpak wat ze nader hebben toegelicht in een presentatie.

Beoordeling

Zoals medegedeeld hebben twee bureaus een plan van aanpak ingediend. Ze hebben het plan nader toegelicht in een presentatie. Het Buurteam heeft in samenwerking met de Gemeente Borsele, de werkgroep Duurzaam Heinkenszand2030 en de Stichting Inkoopbureau West-Brabant de plannen van aanpak en de presentaties beoordeeld.

Algemeen werd het plan van aanpak en de presentatie van Marsaki uit Goes als beste beoordeeld. Dit betekent overigens niet dat het plan van aanpak en de presentatie van het tweede bureau niet goed was maar het plan en de presentatie van Marsaki sloot beter aan op de eisen.

Kortom: Marsaki uit Goes gaat het onderzoek uitvoeren. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte van de vorderingen. Voor een tussenrapportage inde vorm van een presentatie wordt u te zijner tijd via email uitgenodigd.

 

Groet,

Buurtteam Watervliet.